طبق تحقیقات۸۴ درصد آقایان و ۷۴ درصد خانم های بالای ۵۰ سال در عکس های رادیولوژی علائمی از آرتروز کمر را دارند. تغييراتي كه در مدت زمان طولاني و به صورت فرسايشي و تخريبي در غضروف مفاصل ايجاد مي شود را ارتروز می نامند و بيشتر اوقات با درد، تورم مفصل ها همراه است.
آرتروز کمر نیز مانند آنروز بقیه ناحیه بدن ناشی از تخریب مفاصل متصل کننده ی مهره های کمر است . آرتروز ستون فقرات می تواند به آرامی در طول یک دوره زمانی طولانی رشد کرده و توسعه پیدا کند.
آرتروز كمر به دو نوع اولیه و ثانویه است. که نوع اول به دلیل افزایش سن رخ می دهد و به همین دلیل این بیماری در افراد مسن ( معمولاً بعد از سن ۳۰ سالگی ) بیشتر مشاهده می شود. علت بروز آرتروز ثانویه كمر بیماری های روماتیسم مفصلی، سل، جراحی ستون مهره ها ، بیماری های عفونی و … شناسایی شده اند.
آرتروز کمر یکی از شایع ترین علت های کمر درد است.از مهم ترین علائم این بیماری درد انتهای کمر می باشد که با راه رفتن تشدید می شود . ممکن است فردی بعد از یک کیلومتر دچار کمردرد شود و فرد دیگری با پنجاه متر پیاده روی احساس درد کند.
درد آرتروز کمری در برخی مواقع انتشار یافته و به ران ها و پاها بویژه در حین راه رفتن منتقل می شود. این دردها با مور مور شدن و گزگز همراه است. احساس خشکی در کمر نیز از دیگر علائم این بیماری است که در آن حرکت ستون فقرات محدود شده است و بیمار به راحتی نمی تواند بدن خود را خم و راست کند.
برای اینکه علت ایجاد درد مشخص شود لازم است معاینه صورت گیرد و در صورت لزوم ارزیابی بیشتر هم انجام شودبرای معاینه به بهترین متخصص مغز و اعصاب مراجعه نمایید.
ابتلا به آرتروز کمر می تواند باعث تشکیل زائده های استخوان در لبه های مفصل فاست شود که این زائده ها زمانی که به ریشه عصب ساییده می شوند، عصب ممکن است ملتهب شده و دچار آسیب شود و علائمی شامل بی حسی، سوزش، آهسته شدن سرعت رفلکس بدن، و ضعیف شدن عضلات را به دنبال داشته باشد.
هدف از درمان تسکین درد و زندگی سالم برای فرد مبتلا است. در ابتدا برای درمان از بیمارن خواسته می شود تا در صورت داشتن اضافه وزن ، آن را کاهش دهند. سپس مرحله ابتدایی درمان استراحت و اجتناب از انجام کار هایی که به طور مشخص باعث درد می شوند است. همچنین برای کاهش درد از داروهای ضد التهاب و درد استفاده شود.
در گذشته تصور مي شد كه ورزش كردن براي افراد مبتلا به آرتروز زيان بخش است و برخي نيز عقيده داشتند كه ورزش يكي از عوامل بروز اين بيماري مي باشد. اما بررسيها و تجربيات سالهاي اخير اين مسئله را به اثبات رساند كه چنانچه ورزش با نظر پزشك انجام شود در كم كردن يا از بين بردن درد تأثير دارد و تحرك و نرمي بدن بيماران را افزايش مي دهد.
ماساژ ، فیزیوتراپی و تحریک عصب ها از طریق پوست ، استفاده از کمپرس آب سرد یا گرم با توجه به تشخیص پزشک ، تزریقات داخل مفاصل و … سایر روش های درمانی هستند که پزشک شما با توجه به آزمایشات و تصاویر سی تی اسکن یا MRI تجویز می کند. جهت درمان درد ستون فقرات ، بیماران بهتر است تا حد امکان در مراقبت پزشکی خود مشارکت داشته باشند. این مشارکت شامل انتخاب بهترین متخصص ستون فقرات نیز می باشد.