من از مشکل کمردرد رنج می برم؛ آیا می بایست تحت عمل جراحی قرار بگیرم؟
از شایع ترین علل ایجاد درد در ناحیه پشت می توان به رگ به رگ شدن و کشیدگی عضلات در نتیجه کار سنگین اشاره کرد. رایجترین راه حل برای رفع این مشکل آن است که به کمر خود استراحت دهید. اما گاهی اوقات، در مواردی نادر، درمان فیزیکی نیز در رفع مشکل کار ساز است. چنانچه شما در ناحیه پشت احساس درد شدید داشته باشید که به طور همزمان این حس را در شما ایجاد کند که پایتان به سمت پایین کشیده می شود، ممکن است مبتلا به عارضه بیرون زدگی دیسک باشید. در واقع دیسک در حکمِ بالشتک ضد فرسایش در فواصل بین مهره های ستون فقرات می باشد. دیسک با بافت محکم و فیبر مانندی پوشیده شده که قوامی چرم گونه دارد. در صورت ایجاد هر گونه پارگی در این پوششِ سطحی، بخش داخلی دیسک که به لحاظ نرمی با گوشت خرچنگ قابل قیاس است از فاصله بین مهره ها بیرون زده و به اعصاب ستون فقرات فشار می آورد.
روش شما در درمان پارگی و یا بیرون زدگی دیسک چیست؟
بهترین شیوه جراحی با هدف برداشتن قسمت آسیب دیده به منظور ایجاد فضای بیشتر برای جلوگیری از کاهش فشار بر روی اعصاب است. در این روش، آن قسمت از بخش نرم دیسک که از داخل غلاف بیرون زده، به کلی برداشته می شود. علاوه بر این در حدود ۶۰% از دیسک که هنوز بیرون نزده و یا پاره نشده نیز برداشته می شود.
آیا شما دیسک آسیب دیده را با یک دیسک مصنوعی جایگزین می کنید؟
بله، این امر امکان پذیر است. اگر دیسک آسیب دیده در قسمت کمر و یا گردن باشد ، جراح می بایست هر سه روش برداشتن دیسک ، ثابت کردن مهره و پیوند استخوانی و در نهایت استفاده از دیسک مصنوعی را مورد ارزیابی قرار دهد. روش پیشنهادی برای درمان بیرون زدگی دیسک در ناحیه گردن ، برداشتن قسمت آسیب دیده با استفاده از روش میکروسکوپی است. البته در برخی از موارد خاص ، ثابت کردن مهره نیز پیشنهاد می شود. اما در برخی از موارد استفاده از دیسک مصنوعی می تواند بهترین گزینه باشد.
نگرانی از بابت چه نوع سردردهایی جایز است؟
چنانچه شما به طور ناگهانی دچار سردرد شدید شوید، طوری که قبلا هرگز در زندگی خود آن را تجربه نکرده باشید، می بایست فورا به بخش اورژانس مراجعه کنید چرا که ممکن است شما دچار خونریزی آنوریسم شده باشید که در اثر ضعیف شدن دیواره رگهای خونی مغزتان به وجود آمده است. فراموش نکنید که این شرایط بسیار حساس است. همچنین سردردی که علائم آن هر روز صبح به صورت ناگهانی ظاهر شده و سپس در ادامه روز از بین می رود می تواند نشانه وجود یک تومور مغزی باشد. بنابراین بهتر است هرچه زودتر با پزشک خود مشورت کنید.
به هنگام مراجعه به بیمارستان چه مدارکی را می بایست همراه خود داشته باشم؟
در مراجعه به بیمارستان، شما می بایست عکسهای اشعه ایکس سی تی اسکن و ام آرآی و همین طور کلیه مدارک پزشکی مربوطه را به همراه داشته باشید. در صورت نیاز به موارد دیگر، پزشکتان شما را راهنمایی خواهد کرد.
قبل از عمل، چه وقت می بایست در بیمارستان حضور داشته باشم؟
اغلبِ بیماران در همان روز عمل پذیرش می شوند، اما برخی از بیماران ممکن است در بعد از ظهر روز قبل از عمل پذیرش شوند. بخش پذیرش شما را از زمان دقیق مراجعه به بیمارستان به جهت بستری شدن برای عمل جراحی آگاه کرده و در جریان مدت زمان لازم به منظور پرهیز از خوردن و آشامیدن پیش از عمل جراحی قرار می دهد.
تا چه مدت بعد از عمل در بیمارستان بستری خواهم بود؟
بعد از جراحی به روش میکروسکوپی، بسیاری از بیماران صبح روز بعد از عمل مرخص می شوند. بیماران مسن و یا آن دسته از افرادی که علائم بیماری در آنها جدی تر بوده و یا از فشار بر روی نخاع و ریشه های عصبی رنج می برند و بیمارانی که تحت عمل جراحیِ ثابت کردن مهره و پیوند استخوانی قرار می گیرند ممکن است دو تا سه روز پس از عمل در بیمارستان بستری شوند. در اغلب موارد در پیِ جراحی ستون فقرات و میکروسکوپی، استراحت بیمار به مدت یک تا دو هفته، بعد از عمل ضروری است. مراقبت از بیمار به همراهِ فیزیوتراپی، پرستاری و ارائه خدمات کار درمانی، اغلب در بیمارستان به بهترین نحو انجام می پذیرد.زمان دقیق ترخیص بسته به شرایط فردی هر بیمار تعیین می شود.
محل زخم، تا چه مدت بعد از عمل می بایست بسته بماند؟
در پنج روز اول بعد از عمل، پانسمان می بایست به فاصله هر ۲۴ تا ۴۸ ساعت تعویض شود. این نکته ضروری است که باندی [که بر اثر ترشحات ناشی از زخم] مرطوب شده در محل باقی نماند. شستشوی زخم در زیر دوش بلامانع است اما محل زخم می بایست پیش از آنکه مجددا با استفاده از باندِ تمیز و خشک پانسمان شود به خوبی خشک شود.
تاچه مدت بعد از عمل نمی توانم رانندگی کنم؟
توصیه می شود که تا دو هفته پس از عمل از رانندگی خودداری شود.
بعد از عمل تا چند وقت می بایست تحت نظر پزشک باشم؟
همه بیماران به طور معمول تا شش هفته پس از عمل تحت معاینه قرار می گیرند. بیمارنی که در بدن آنها ابزار کار گذاشته شده و یا تحت عمل جراحی ثابت کردن مهره و پیوند استخوانی قرار گرفته اند؛ قبل از ارزیابی نهایی از سوی پزشک، نیاز به گرفتن عکس با استفاده از اشعه ایکس دارند.
درباره دکتر
دکتر آرمین جهانگیری بابادی جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات، عضو هیئت علمی دانشگاه جندی شاپور اهواز ، بورد تخصصی از دانشگاه شهید بهشتی تهران
جراحی تومور مغزی,دیسک کمر و دیسک گردن,جراح ستون فقرات,جراحی آندوسکوپی مغز و قاعده جمجمه ,جراحی مغز و اعصاب کودکان ,درمان بدون جراحی دیسک کمر ,تومور های مغزی کودکان ,جراحی آنوریسم مغزی ,دارای مقالات متعدد در ژورنال های معتبر جراحی مغز و اعصاب به زبان انگلیسی، عضو کمیسیون های علمی در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز و نظام پزشکی اهواز ، پزشک معتمد پزشکی قانونی ، عضو انجمن جراحان مغز و اعصاب ایران و اروپا.