ازآنجایی که بیش از صد نوع تومور بدخیم وجود دارد و مغز انسان دارای صدها ساختار پیچیده و میلیاردها اتصال است، نمیتوان به طور کلی درباره دوران نقاهت پس از جراحی مغز صحبت کرد. مشکلات و وضعیت قبل و بعد از جراحی مغز به محل قرارگیری تومور در مغز و نوع تومور بستگی دارد. تقریباً تمام بیمارانی که برای درمان مشکلات مغزی تحت عمل جراحی قرار میگیرند، ماههای متمادی با چالشهای متعدد روبرو میشوند. انجام مراقبتهای لازم بعد از عمل به شما در رسیدن هر چه زودتر به بهبودی کمک خواهد کرد.
جراحی مغز
عملکرد مغز انسان بسیار پیچیده و این سیستم بسیار ظریف است و بافتی ژلاتینی مانند دارد. مغز حتی علیرغم محافظت شدن توسط استخوان، مایعات و بافتهای محکم، همچنان در برابر عفونت، آسیب دیدگی و زائدههای غیرعادی آسیبپذیر است. جراحی مغز گاهی تنها روش نجات جان بیمار است. دلایل مختلفی برای جراحی مغز (کرانیوتومی یا جراحی مغز و اعصاب) وجود دارد. این عمل بر روی ساختارهای آسیب دیده داخل یا اطراف مغز انجام میشود. تغییر در جریان خون داخل مغز (هموراژ یا خونریزی مغزی)، تغییر در مایع مغزی نخاعی (عفونت) و بافت مغز (سرطان و ورم) عارضههایی است که جراحی مغز و اعصاب برای درمان آنها توصیه میشود. گلیوما، لنفوم، تومور هیپوفیز، مدولوبلاستوما، شوانوما، تومور ثانویه و کوردوما گونههایی از سرطان مغز است که درمان آن نیاز به کرانیوتومی دارد. آسیبدیدگیهای سر مانند ضربه مغزی، زخم جمجمه، کوفتگی، خونریزی مغزی یا شکستگی جمجمه حین تصادف انجام جراحی مغز را ضروری میسازد. سکته مغزی آسیبی جدی و کشنده را به مغز وارد میکند، افزایش جریان خون نیز منجر به پارگی مویرگهای مغز میشود و بسیار خطرناک است.
توصیف مختصر کرانیوتومی
جراح در عمل کرانیوتومی، جمجمه را باز میکند تا به مغز دسترسی پیدا کند و بتواند نقص یا عفونت را درمان کند. جمجمه باید شکافته شود تا جراح بتواند رگهای پاره شده را ترمیم کند و ببندد و لخته خون یا زائده غیرعادی را بردارد. گاهی اوقات بیمار حین عمل هوشیار نگه داشته میشود. گاهی عمل جراحی تومورهای مغزی با رادیوتراپی (اشعه درمانی) و شیمی درمانی همراه است که این درمان ها شرایط را برای بیماران مقداری خاص تر می کنند.
عوارض بعد از عمل
بعد از عمل جراحی مغز به مرور عوارضی را مشاهده خواهید کرد که عبارتند از:
عوارض جانبی آنی
بیمار بلافاصله پس از عمل تومور مغز حس میکند که حالش بدتر از قبل شده است و اگر جراح بیمار را برای این وضعیت آماده نکرده باشد، بیمار ناامید و هراسان خواهد شد. اما جایی برای نگرانی وجود ندارد و مدتی طول میکشد تا مزایای برداشتن تومور مشخص شود. جراحی مغز باعث متورم شدن مغز میشود. تیم جراحی این وضعیت را به دقت تحت نظر دارد و درمان لازم را برای کاهش ورم انجام میدهد. بااین حال احتمال بروز عوارض زیر وجود دارد:
- ضعف
- سرگیجه
- عدم تعادل یا عدم هماهنگی
- تغییرات شخصیتی
- گیجی
- اختلالات گفتار
- تشنج
در ابتدا علائم شدیدتر است و بیمار علائم بیسابقهای را تجربه میکند. دوران نقاهت پس از جراحی تومور مغزی دوران دشواری برای دوستان و نزدیکان بیمار است و بسیاری از اطرافیان نگرانند که مبادا عمل عزیزشان موفقیتآمیز نبوده باشد. درهر حال علائم معمولاً کمتر و به تدریج محو میشود. پرستار و پزشک معالج توضیح میدهند که این روند عادی و بخشی از دوران نقاهت است. همچنین جراح کیفیت دوران بهبود پس از جراحی مغز را توضیح میدهد. بهبودی برخی بیماران کامل است و میتوانند فعالیتهای خود را پس از مدتی به روال سابق ادامه دهند. برای مثال بیمار میتواند دوباره در محل کار خود حاضر شود، البته بیمار در بدو بازگشت به کار، نیاز به حمایت کارفرما دارد.
مشکلات درازمدت
اگر جراحی تومور مغزی داشته باشید، بسته به محل تومور ممکن است، بیمار با اختلالات مزمن گفتار یا ضعف دست یا پا مواجه شود. برخی بیماران به طور کامل بهبود مییابند، البته بهبودی کامل زمانبر است. تعدادی از بیماران نیز هرگز به سطح فعالیت قبل از عمل برنمیگردند. برای رفع یا کاهش عوارض بلند مدت جراحی، پزشک شما گزینه های درمانی متفاوتی را پیش پایتان خواهد گذاشت.
بعد از جراحی، در بیمارستان
اگر میخواهید بدانید که در چند ساعت و چند روز نخست پس از عمل جراحی تومور مغز چه اتفاقاتی میافتد و بیمار چه حسی دارد، در ادامه با همراه باشید.
دوران نقاهت بعد از جراحی مغز و مراقبتهای لازم
دوران نقاهت جراحی مغز، نیز مانند هر جراحی دیگری یکشبه تمام نمیشود. دوران بهبود هر بیمار با دیگری تفاوت دارد و کیفیت آن به عاملهای زیر وابسته است:
- محل تومور داخل مغز
- ناحیههایی که تحت عمل جراحی قرار گرفته است.
- سن و وضعیت سلامت عمومی بیمار
قبل از آن که بیمار ترخیص شود، پزشک دستورهای لازم را برای انتقال از بیمارستان به خانه، به صورت مکتوب و شفاهی به بیمار و خانواده وی ارائه میدهد. برای مثال پزشک روش مراقبت از زخم را توضیح میدهد، داروهای لازم را تجویز میکند، زمان ویزیت پس از عمل را تعیین میکند و شماره تلفنی را برای مواقع اورژانسی اعلام میکند.
تعویض پانسمان
پانسمانهای روی زخم باید به صورت روزانه تعویض شود (درباره این که آیا اجازه تعویض پانسمان را در خانه دارید یا خیر حتماً با پزشک معالج خود صحبت کنید). باید توجه داشت که برای ضد عفونی کردن به هیچ عنوان نباید از بتادین به طور مستقیم روی زخم استفاده کرد و باید تنها اطراف زخم را با آن تمیز نمود زیرا باعث کند شدن روند بهبود زخم خواهد شد.
حمام
درمورد زمان مناسب برای حمام رفتن با پزشک مشورت کنید. پزشک معالج احتمالاً بعد از 2 تا 5 روز پس از جراحی اجازه حمام به بیمار میدهد ولی بیمار باید بداند که لازم است برای شست و شو باید از شامپوی بچه استفاده کند.
درمان توانبخشی
برخی بیماران به درمانهای بیشتری نیاز دارند که انجام آنها در خانه ممکن نیست. در این حالت بیمار برای مدت کوتاهی در مراکز توانبخشی بستری پذیرش میشود تا ایمنی و تاثیرگذاریی نقاهت تضمین شود. در ادامه روشهای مختلف درمان توانبخشی پس از سکته مغزی را توضیح میدهیم.
طب فیزیکی و فیزیوتراپی
متخصص طب فیزیکی توانایی بیمار را برای راه رفتن و بالا و پایین رفتن از پلهها قبل از ترخیص ارزیابی میکند و در صورت لزوم روشهای مناسبی را برای افزایش توانایی وی توصیه میکند. طب فیزیکی با هدف افزایش قدرت و تعادل بیمار انجام میشود.
کاردرمانی
متخصص کاردرمانی توانایی بیمار را برای انجام فعالیتهای ظریف و کاربردی، مانند لباس پوشیدن، استحمام و رعایت بهداشت فردی ارزیابی میکند.
آسیب شناسی زبان گفتار
متخصص آسیب شناسی زبان و گفتار اختلالهای مربوط به زبان، گفتار و تفکر را ارزیابی و درمان مناسب را توصیه میکند و به بیمارانی که دچار اختلالات بلع هستند، کمک میکند.
مراقبتهای خانگی
پزشک و پرستار توصیههای لازم را درباره مراقبت بعد از عمل تومور مغزی در منزل و اتفاقات احتمالی دوران نقاهت پس از جراحی مغز، قبل از ترخیص بیمار به وی و خانوادهاش ارائه میدهند. یکی از این توصیهها درباره زمان تماس با اورژانس است. اگر بیمار دچار عارضههای زیر شد، به سرعت با اورژانس تماس بگیرید:
- مشکلات تنفسی
- تشنج بیسابقه
- بیشتر شدن تشنجها
- عوض شدن نوع تشنج
اگر علائم زیر را در بیمار مشاهده کردید، حتماً با پزشک معالج وی تماس بگیرید:
- دشواری در ادرار کردن
- بیاختیاری ادرار یا مدفوع
- گیج بودن بیمار یا فراموشکار شدن وی
- توهم داشتن
- مشاهده تغییرات قابل توجه در رفتار یا خلق و خوی بیمار
- مشکلات بینایی یا شنوایی
- خستگی بیش از حد یا به سختی از خواب بیدار شدن
- حالت تهوع یا استفراغ
- احساس ضعف در بازوها یا پاها یا به سختی راه رفتن
- بیشتر یا شدیدتر شدن سردردها
- احساس گزگز و سوزن سوزن شدن یا بیحسی در صورت، بازوها یا پاها
- غش کردن یا تشنج
- اختلالات گفتاری
- افزایش حساسیت به نور، خشک و سفت شدن گردن یا تب بالای 38 درجه سلسیوس
- قرمز، متورم و دردناک شدن ساق پا
اگر به تازگی تحت عمل جراحی مغز قرار گرفته اید یا قرار است عمل مغز داشته باشید ممکن است درمورد انجام دادن یا ندادن برخی کارها سوالاتی برای شما مطرح شده باشد. مواردی که باید در نظر داشته باشید عبارتند از: