سکته مغزی عارضه ای بسیار جدی و مرگبار است که هر ساله بسیاری به آن دچار می شوند و پس از ناراحتی قلبی و سرطان، سومین علت مرگ محسوب می شود زمانی که یک لخته خونی باعث انسداد شریان خون رسان به مغز می شود (سکته مغزی ایسکمیک) و یا یک رگ خونی مغز پاره شده و خونرسانی به بخشی از مغز متوقف می شود (سکته مغزی هموراژیک) سکته مغزی رخ می دهد و در عرض چند دقیقه پس از این حادثه سلول های مغز شروع به مردن می کنند.
بیمار گاهی با افتادگی یک سمت صورت مواجه می شود و نمی تواند لبخند بزند یا این که با افتادگی دهان یا چشم ها روبه رو می شود و احتمال بروز تیک عصبی در فرد هم وجود دارد. تغییر ناگهانی دید و دوبینی، یا مشکل در بلعیدن ، سردرد شدید و ناگهانی بدون هیچ دلیلی ، مشکلات ناگهانی مانند گیج شدن، مشکل در راه رفتن و حفظ تعادل از دیگر علائم این عارضه است.
تست F.A.S.T کمک می کند علائم سکته مغزی شناسایی شود. نام این تست از اول این کلمات در زبان انگلیسی گرفته شده است:
فشار خون بالا، کشیدن سیگار و یا در معرض دود آن قرار گرفتن،کلسترول بالا،دیابت، اضافه وزن و یا چاقی، عدم فعالیت فیزیکی ، اعتیاد به الکل.استفاده از داروهای مخدر غیرمجاز و یا مواد مخدر مثل کوکائین و متامفتامین ها باعث بروز سکته می شوند.
درمان سریع و بدون درنگ، تعیین کننده و حیاتی است. با انجام اقدامات سریع و زودهنگام می توان آسیب و صدمه مغزی و نیز عوارض و عواقب بالقوه و محتمل الوقوع را به حداقل رساند. روش های درمان با توجه به نوع سکته و این که کدام قسمت از مغز صدمه دیده و دلیل سکته چه بوده است بستگی دارد و متفاوت می باشد.
این عارضه اکثر اوقات با دارو درمان می شود. نقش اصلی این داروها جلوگیری از تشکیل لخته های خونی و از بین بردن این لخته ها، پایین آوردن فشار خون و کاهش میزان کلسترول است. در صورت ورم کردن مغز انجام عمل جراحی عروق مغز برای از بین بردن ورم و کاهش احتمال خونریزی مجدد در سکته های خونریزی دهنده ضرورت می یابد.