پایه و اساس بدن انسان بر روی ستون فقرات استوار است بدیهی است که هر عارضه ای همچون تومورهای ستون فقرات منجر به مختل کردن زندگی بشر می شود. اما با پیشرفت علم امروزی و وجود متخصصین توانا در حوزه ستون فقرات و مغز و اعصاب ، درمان و رفع مشکلات تومور های ستون فقرات سهل تر گشته و نگرانی ها در این بابت کاهش یافته است. حدود ۷۰ درصد تومور های ستون فقرات خوش خیم هستند.
داخل ستون فقرات نخاع وجود دارد که هنگامی که تومورهای ستون فقرات رشد می کنند به نخاع و اعصاب نخاع و پرده نخاع فشار وارد می کنند. هر یک که درگیر شوند علائم و نشانه هایی را منعکس می کنند . گاهی ممکن است که این علائم به صورت حاد و ناگهانی ایجاد شود و با فلج اندام همراه باشد.
تومور ستونفقرات، تودهای است که در داخل کانال ستونفقرات یا ما بین استخوانهای آن ایجاد شده و رشد میکند. این توده میتواند سرطانی یا غیرسرطانی باشد. تومور های که مهره ها را در گیر می کنند تحت عنوان تومور هایا ستخوانی ستون فقرات شناسایی می شوند و تومور های که خود نخاع را درگیر می کنند ، تومور های نخاع نامیده می شوند.
این تومورها نسبت به تومورهای مغزی شیوع کمتری دارند و بر اساس محل و نوع بافت سرطانی تقسیمبندی میشوند. تومور های ستون فقرات می تواند از قسمت دیگر از بدن متاستاژ کرده باشند اما برخی دیگر داخل استخوان رشد می کنند از جمله تومور هایی که در داخل استخوانم رشد می کنند می توان به موارد زیر اشاره کرد :
علائم این عارضه نیز شباهت بسیاری به دیگر مشکلات ستون فقرات دارد و حتما باید توسط پزشک متخصص بررسی شود . بنابراین در صورت مشاهده این علائم نگران نباشید و فقط به متخصص ستون فقرات مراجعه کنید تا علت آن مشخص شود. این علائم شامل :
وجود درد الزاما به معنای وجود تومور نیست ولی ادامه درد می تواند به معنای شروع مشکلی در ستون فقرات باشد.
همانطور که پیش تر نیز به آن اشاره شد جهت تشخیص باید مدارک پزشکی ، آزمایشات و MRI و سی تی اسکن و میلوگرام و بیوپسی یا نمونه برداری تومور توسط متخصص بررسی شود. تنها راه تعیین اینکه آیا تومور سرطانی است یا غیر سرطانی، بررسی یک نمونه کوچک از بافت آن (بیوپسی) زیر میکروسکوپ است.
یافته های تصویری برای تشخیص بیماری در مسیر نخاعی خیلی کمک دهنده است و ام ار ای نیز می تواند محل ضایعات و ماهیت آن را پیدا کند . البته ناگفته نماند تشخیص به موقع هر نوع توموری به پیشرفت روند درمان کمک می کند . روش های درمان شامل پرتو درمانی ، شیمی درمانی و جراحی است که البته جراحی آخرین روش است. نوع تومور در انتخاب روش درمان تاثیر گذار است.
پرتودرمانی خارجی رایجترین روش پرتودرمانی است. در این تکنیک، بیمار از طریق یک ماشین پرتودهی خارجی تحت تششع قرار میگیرد. شیمی درمانی روشی است که در آن برای از بین بردن سلول های سرطانی یا جلوگیری از رشد آنها از داروها استفاده می شود.
جراحی برای تومورهای ستون فقرات تومورهای ستون فقرات استفاده می شود که بدون ایجاد خطر قابل توجهی برای اعصاب قابل برداشتن هستند. تکنیک ها و ابزارهای جدید اجازه می دهند تا جراحان عصبی به تومورهایی که در گذشته به نظر غیرقابل دسترس بودند، دسترسی داشته باشد. میکروسکوپ هایی با قدرت بالا که در جراحی استفاده می شوند، تشخیص تومور از بافت سالم را آسان تر می کنند.
بعد از اطلاع از بیماری خود مسلما به دنبال بهترین متخصص جراح ستون فقرات خواهید گشت . انتخاب متخصص خوب باید با توجه به تجربه و تخصص پزشک باشد که با پرس و جو از بیماران هر پزشک و میزان رضایت آن ها می توان به این موضوع پی برد.