تعداد بازدید: 1094

دیسک کمر ، علائم ، تشخیص و مراحل درمان آن

بیماری دیسک کمر یکی از بیماری های ناتوان کننده ای است که متاسفانه امروزه شیوع بالایی پیدا کرده است و بسیاری افراد از ابتلا به آن رنج می برند. بی توجهی به آن و پیشرفت بیماری می تواند عواقب ناخوشایندی به دنبال داشته است.
دیسک کمر (درست یا غلط) یکی از کابوس های مردم در تمام دنیاست و بسیاری از افراد از کمردرد رنج می برند .امروزه سن ابتلا به این بیماری بسیار پایین آمده به گونه ای که دیسک کمر در جوانان نیز شیوع بسیار بالایی پیدا کرده است .از دیگر این بیماری ها متوان به گودی کمر یا قوس کمر اشاره کرد.

چرا دیسک کمر بیرون می زند؟

دیسک بین مهره ای به موازات بالا رفتن سن، مایع خود را ازدست می دهد و خشک می شود. در نتیجه فشردگی دیسک رخ می دهد که به نوبه خود می تواند به تخریب و تلاشی حلقه ی خارجی محکم دیسک بیانجامد و به این ترتیب هسته یا داخل حلقه امکان بیرون زدن از جایگاه خود و برجسته شدن را می یابد؛ به این عارضه بیرون زدگی دیسک کمر می گویند
مبتلایان به دیسک کمر معمولا با ایستادن یا راه رفتن دچار درد می شوند و با استراحت، درد شان تخفیف پیدا می کند. امروزه ثابت شده است که بسیاری از بیماران، دارای زمینه ارثی این بیماری در خانواده خود هستند.
البته سبک زندگی امروزه، همه ما را در معرض آسیب های ستون فقرات قرار می دهد. به بیان دیگر، نشستن های طولانی و بویژه به شیوه نامناسب، رانندگی طولانی، فقدان فعالیت ورزشی صحیح و محیط کار نامناسب و غیراستاندارد ما را در معرض صدمه به ستون فقرات قرار می دهد.

تشخیص دیسک کمر

پزشک ممکن است کمر شما را جهت بررسی خشکی آن بررسی نماید، به این منظور ممکن است از شما بخواهد دراز بکشید و پاهایتان را در جهات مختلف حرکت دهید تا ببیند آیا این حرکات درد ایجاد می نماید یا نه. همچنین وی آزمایش نورولوژیک انجام می دهد تا میزان واکنش اعصاب، قدرت عضلات، توانایی راه رفتن و میزان حساسیت پاها به لمس، نوک سوزن و ویبره را بررسی نماید.
در اغلب موارد با معاینه بالینی و گرفتن پیشینه بیماری و خانوادگی فرد، تشخیص انجام می شود. اما اگر پزشک بخواهد ببیند که آیا عصب هم درگیر شده است یا نه، ممکن است یک یا چند آزمایش تشخیصی تجویز نماید:

عکسبرداری

  • اشعه ایکس. اشعه x به تنهایی در تشخیص دیسک کمر کمک نمیکند اما ممکن است جهت تشخیص سایر علل کمر درد، مانند عفونت، تومور، انحراف ستون فقرات یا شکستگی استخوان کمک نماید.
  • سی تی اسکن (CT scan). سی تی اسکن از جهات مختلف از کمر عکس می گیرد و با ترکیب عکس های گرفته شده در جهات مختلف یک تصویر کامل از ستون فقرات و ساختارهای اطراف آن فراهم می کند و به این ترتیب به تشخیص دیسک کمر کمک بیشتری می نماید.
  • ام آر آی (MRI). ام آر ای جهت تشخیص محل دیسک کمر و تشخیص اینکه آیا عصب های ستون فقرات نیز درگیر شده اند کمک می نماید.
  • میوگرام. با تزریق یک ماده رنگی به مایعات درون ستون فقرات، یک عکس اشعه ایکس از کمر گرفته می شود، این آزمایش نشان می دهد آیا در اثر بیرون زدگی دیسک کمر، فشاری روی نخاع یا اعصاب ستون فقرات ناحیه کمر وارد آمده یا نه.

درمان دیسک کمر

استراحت مطلق

در مرحله اول درمان ديسك كمر فرد باید استراحت کند البته منظور چند ماه استراحت نیست بلکه ابتدا استراحت مطلق ۳ روزه بعد استراحت نسبی و انجام فعالیت های روزانه به گونه ای که متخصص طب فیزیکی و توانبخشی به بیمار آموزش می دهد.

چه موقع بيمار نياز به جراحي دارد؟

اگر ديسك فقط درد داشته باشد، ابتدا بايد درمان طبي شود. اگر درد كمر و درد سياتيكي دارد ولی نقص عصب به وجود نياورده، باز هم بايد درمان طبي شود. درمان طبي هم شامل استراحت، داروي ضد التهاب، ضد درد و صبر است. ممكن است فرد يك هفته بخوابد و ببيند ۸۰ درصد دردش از بين رفته، بعد از آن باید احتياط کند كه خم نشود و وسيله سنگين بلند نكند تا درد دوباره تشديد نشود. سپس با ورزشی مثل شنا بتوانند عضلات را تقویت كنند تا ستون فقرات را محكم نگه دارد.

اما زمانی كه دررفتگي ديسك كمر باعث شد كه در اندام هاي تحتاني، گزگز و كرختي، بعد بي حسي ايجاد شد و قدرت عضله كاهش پيدا كرد، سريعاً بايد تحت عمل جراحي قرار گيرد و تكه دیسک را دربیاورند. خوشبختانه سلول هاي ديسكي که باقي مي مانند قدرت بازساخت دارند، در نتيجه اگر ديسك تخليه شود و مقداري سلول باقي بماند، مقداري از ديسك را باز سازي مي كند ولي هيچ وقت، ارتفاع اين ديسك با ارتفاع دیسک های بالا و پايين، یکی نخواهد بود و كمتر مي شود.

توضیحات و تصاویر تمرینات ورزشی مناسب بعد از جراحی دیسک کمر را در ورزش های بعد از جراحی دیسک کمر می توانید مشاهده کنید.